In 2022 lanceerden Nationaal Monument Kamp Amersfoort en iO de achtdelige podcast ‘De verdwenen SS’er‘. Daarin wordt de verdwijning van Walter Heinrich sinds februari 1945 onderzocht. Waarom heeft deze eerste commandant en grondlegger van Kamp Amersfoort en notoire oorlogsmisdadiger nooit voor de rechter gestaan, terwijl er vele naoorlogse pogingen zijn gedaan hem te traceren? Verschillende scenario’s zijn onderzocht en het is de twee podcastmakers zelfs gelukt zijn nog levende zoon op te sporen.

‘De verdwenen SS’er’ heeft maar liefst 17 nominaties voor prijzen gekregen, waarvan er 16 zijn verzilverd. Het betreft the Lovie Awards (4 x goud; United Kingdom), the CMA’s (2x goud, 1x zilver; United Kingdom), de Esprix Awards (zilver en brons), de Dutch Creativity Awards (Bronzen Lamp), de Grand Prix Content Marketing (2 x goud) en de Content Marketing: The Awards (2x goud, 1x zilver).

En op 22 mei 2024 was het weer raak: tijdens de Belgian Podcast Awards won ‘de verdwenen SS’er’ weer goud, in de categorie Prijs van Oranje.

De podcast heeft inmiddels 1,4 miljoen downloads en is gratis te beluisteren via www.kampamersfoort.nl/podcast, via Apple, Google en Spotify, evenals de tweede podcast van NMKA en iO ‘Oorlogswond’ (160.000 downloads).