Vaste Tentoonstelling

Foto: Bram Petraeus 

Door middel van objecten, beeldmateriaal en audio maken de bezoekers in de vaste tentoonstelling kennis met tien biografieën van gevangenen en bewakers. Verzetsvrouw Sabine Zuur en pater Titus Brandsma staan naast Joseph Kotalla, die bekend stond om zijn wreedheid tijdens het dagelijks appel. Door zowel slachtoffers én daders een plek te geven laat Nationaal Monument Kamp Amersfoort de genuanceerdheid van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien. 

Daarnaast worden tien verschillende groepen gevangenen uitgelicht: verzetsstrijders, Joden, dwangarbeiders (via de Arbeitseinsatz), ‘asocialen’ (zwartlappen), gijzelaars, geestelijken, Amerikaanse staatsburgers, Sovjet-krijgsgevangenen, SS-Frontarbeiter, en twee beroepsgroepen die (poging tot) gecoördineerd verzet hebben geboden namelijk artsen en politiemannen. In de vaste tentoonstelling wordt de diversiteit van de gevangenen en de uiteenlopende reden voor hun gevangenschap benadrukt. 

In de 100 (video-)interviews, vertellen oud-gevangene over hun ervaringen in Kamp Amersfoort. De verhalen van deze ooggetuigen geven een indrukwekkende inkijk in het kampleven en maken het verleden voor de bezoekers tastbaar. 

De audioguide is ingesproken door Jeroen Kijk in de Vegte, wiens opa in Kamp Amersfoort gevangen zat.