Vrijwilligers

In het museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt het verhaal van de 47.000 gevangenen van Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Door middel van tentoonstellingen en rondleidingen leren individuele bezoekers, scholklassen en andere groepen over de geschiedenis van dit voormalige concentratiekamp. Het doel is om bewustwording en bezinning te creëren door kritisch te reflecteren op het verleden met als streven een leefbare toekomst voor iedereen. 

Vrijwilligers spelen een cruciale rol bij deze missie. Samen met het vaste team zorgen ze ervoor dat het museum soepel draait en bezoekers een betekenisvolle en leerzame ervaring krijgen. De vrijwilligers vervullen diverse rollen, waaronder gids, publieksbegeleider, hovenier, klusser, onderzoeker, planner, promotor, transporteur, verkeersbegeleider, en nog veel meer. Wil jij een verschil maken en bijdragen aan het doorgeven van het verhaal van Kamp Amersfoort aan huidige en toekomstige generaties? 

Wordt vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Amersfoort 

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers bij de entree, in het museumcafé, als publieksbegeleider of als gids in het buitengebied. Als vrijwilliger werk je zelfstandig, maar je maakt ook deel uit van een hecht en gezellig team. Nationaal Monument Kamp Amersfoort biedt een interne opleiding, gratis toegang tot lezingen en regelmatige vrijwilligersbijeenkomsten, inclusief een afsluitende borrel. Eén keer per jaar is er een gezamenlijk uitje en een nieuwjaarsborrel.

Gids en publieksbegeleider  

Als gids leidt je groepen bezoekers en schoolklassen rond door het binnen- en buitenterrein. Jij kent de geschiedenis van het kamp en weet deze verhalen op een aangrijpende manier over te brengen. Door je persoonlijke benadering creëer je een betekenisvolle ervaring voor elke bezoeker. Voordat je aan de slag gaat, volg je een uitgebreide gidsentraining. Hier leer je alles over de geschiedenis van Kamp Amersfoort en krijg je tips en technieken om dit verhaal op een boeiende manier te delen. Naast het rondleiden van groepen, ondersteun je ook individuele bezoekers in het museum als publieksbegeleider. Je beantwoordt hun vragen, verstrekt zowel praktische als inhoudelijke informatie en biedt een luisterend oor aan nabestaanden. 

Medewerker museumcafé en entree 

Als medewerker in het museumcafé en bij de entree ben jij het gezicht van het museum. Jij bent degene die bezoekers welkom heet, hun entreekaartjes verkoopt en ze informeert over hun bezoek. Je zorgt voor een gastvrije sfeer door koffie, thee en gebak te serveren, en helpt bezoekers bij de aankoop van boeken. 

Na hun bezoek delen bezoekers vaak hun indrukken en emoties met jou. Dit geeft jou de kans om écht contact te maken en te luisteren naar hun verhalen. Naast deze waardevolle interacties met bezoekers, is er altijd tijd voor een gezellig praatje met je collega’s.  

Doe mee!

Heb je interesse, ben je mogelijk op regelmatige basis beschikbaar voor het draaien van diensten en wil je een bijdrage leveren aan het uitdragen van de missie van Nationaal Monument Kamp Amersfoort? Ben jij servicegericht, communicatief sterk, werk je graag in een hecht team en heb je een hands-on mentaliteit? Dan stuur een reactie aan info@kampamersfoort.nl.

Wij nemen contact met je op en nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Gezamenlijk kijken we waar je bij ons mogelijk het beste aan de slag kunt gaan.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort hanteert de gedragscode ‘in veilige handen’ van de NOV.