Kamp Amersfoort heeft al van meer dan drieduizend gevangenen een foto achterhaald. De portretten gaan een fotomonument vormen in het nieuwe museum, dat in de loop van volgend jaar wordt geopend.

,,Elke dag komen er nieuwe foto’s binnen’’, vertelt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,We zijn hartstikke blij dat we veel gevangenen nu een gezicht kunnen geven.’’

Kamp Amersfoort wil hen middels het project ‘Geef gevangenen een gezicht’ weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.

Een groot deel van de foto’s is al te zien via de website www.geefgevangeneneengezicht.nl. Nog niet alle foto’s staan online, omdat ze eerst zorgvuldig worden gecheckt en bewerkt.

Uiteindelijk gaan alle foto’s deel uitmaken van een monument, een muur van foto’s in de nieuwe museale ruimte van Kamp Amersfoort. ,,We roepen daarom iedereen op om nog één keer de zolder op te kruipen of oude fotoalbums uit de kast te trekken, want we willen zoveel mogelijk gevangenen een gezicht geven’’, zegt Meershoek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.

Kamp Amersfoort zoekt daarnaast donateurs, particulieren en bedrijven, die het Fotomonument mogelijk willen maken.