agNOVA Architecten doneert 2000 euro om het fotoproject van Kamp Amersfoort mogelijk te maken. Daarmee is de komst van een fotomonument een stap dichterbij.

Kamp Amersfoort verzamelt foto’s van gevangenen om hen een gezicht te geven in het nieuwe museum. agNOVA is het eerste Amersfoortse bedrijf dat het project ondersteunt.

,,Wij vinden het belangrijk om deze gevangenen uit de anonimiteit te halen’’, vertelt Jeroen Osendarp, partner van agNOVA Architecten. ,,Velen van hen hebben de basis gelegd voor onze vrijheid. Wij kúnnen vrij ondernemen in deze stad, doordat er mensen zijn geweest die voor die vrijheid hebben gestreden.’’

Kamp Amersfoort heeft inmiddels van meer dan 3000 gevangenen een foto achterhaald. Er is nog wel geld nodig om het monument mogelijk te maken. ,,We zijn blij dat het eerste schaap over de dam is’’, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,We hopen dat meer bedrijven dit belangrijke project willen steunen.’’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam.

Met ‘Geef gevangenen een gezicht’ wil Kamp Amersfoort hen weer mens maken. Een naam geven. En een gezicht. Om te laten zien met hoeveel ze waren, om te laten zien hoe verschillend ze waren, om te laten zien dat ze mens waren en geen nummer.

Een groot deel van de foto’s is al te zien via de website www.geefgevangeneneengezicht.nl. Nog niet alle foto’s staan online, omdat ze eerst zorgvuldig worden gecheckt en bewerkt.