Geschiedenis van een Plek heet de nieuwe reeks publicaties van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Deze toegankelijke en wetenschappelijk verantwoorde publicaties hebben een relatie met de geschiedenis en archeologie van Kamp Amersfoort. De publicaties zijn schitterend en herkenbaar vormgegeven door Uitgeverij Blikveld uit Zandvoort.

Het eerste deel heet Karl Peter Berg (1907-1949); doodstraf voor de kampcommandant. Historica Eline Zuidema onderzocht het leven van kampcommandant Karl Berg, die een ijdeltuit, carrièrejager en zeer wrede man blijkt. In zijn naoorlogse proces verschool zich achter opdrachten van hoger geplaatsten. Hij was tegen voedseluitdelingen aan hongerige gevangenen, zoals blijkt uit de briefwisseling met jonkheer Radermacher Schorer. Die bood aan op eigen kosten voedselpakketten uit te delen aan gevangenen; binnen vier dagen viel het typerende antwoord van Berg in de bus: als u mensen wilt voeden richt u zich maar tot de armen van de stad Amersfoort, want mijn gevangenen hebben het uitstekend. Zuidema plaatst voorzichtig kanttekeningen bij de naoorlogse strafrechtpleging waarin Berg als enige van de 37 veroordeelde bewakers van Kamp Amersfoort daadwerkelijk is gefusilleerd. Zelfs op dat moment wilde hij de baas blijven en schreeuwde hij hoogstpersoonlijk naar het vuurpeloton het bevel “Feuer!”.

Eind 2021 volgt het tweede deel in de reeks, getiteld Het artsenverzet en Kamp Amersfoort.

 

Eline Zuidema, Karl Peter Berg (1907-1949); doodstraf voor de kampcommandant. Uitgeverij Blikveld, Zandvoort (2021), 116 p, € 14,95. Het boek wordt verkocht in de museumshop van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en de betere boekhandel, of kan besteld worden via de webshop van www.kampamersfoort.nl.