Kamp Amersfoort heeft het bureau van kampcommandant Karl Peter Berg teruggevonden. Het bureau is vanaf vandaag te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp.

Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende commandanten hebben aan het bureau gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het veilig te stellen. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant.

Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld en was één van de vijf Duitsers die in ons land werden gefusilleerd.

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats met steun van o.a. het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds). Kamp Amersfoort kan zich hierdoor met tentoonstellingen en programma’s ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.