In het project ‘Gestolen herinneringen’ is het Ellen de Visser (journaliste van de Volkskrant), samen met onderzoekers, gelukt om tientallen persoonlijke voorwerpen aan nabestaanden terug te geven, die Nederlandse concentratiekampgevangenen in Neuengamme tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten inleveren. De objecten – horloges, trouwringen, portemonnees etc. – lagen decennia in Duitse en Nederlandse archieven en zijn nu eindelijk weer in bezit van de families van de oorspronkelijke eigenaren.

Naar aanleiding van dit project organiseerde Nationaal Monument Kamp Amersfoort ‘Gestolen herinneringen live’, een bijeenkomst waar Ellen de Visser, nabestaanden, onderzoekers en geïnteresseerden aanwezig waren. Ellen de Visser sprak over de zoektocht – waarom ze eraan was begonnen, welke uitdagingen ze moest overwinnen, en hoe de overdrachten afliepen. Aanwezige nabestaanden vertelden de verhalen over de objecten en van de mensen van wie ze ooit eigendom waren, en wat het voor hen betekende deze persoonlijke bezittingen weer in handen te houden.

Er zijn nog steeds voorwerpen van oorlogsslachtoffers waarvan de nabestaanden nog niet zijn gevonden. Daarom heeft de Volkskrant een oproep gestart: “Lees hun namen, bekijk de enveloppen en voorwerpen en reageer via het tipformulier als u informatie heeft over een persoon of voorwerp.”

Help mee bij het opsporen van nabestaanden om nog meer persoonlijke bezittingen terug te kunnen geven.