HERDENKINGEN BIJ KAMP AMERSFOORT

Stenen man prikkeldraad

19 april herdenking overdracht Kamp Amersfoort aan het Rode kruis

Ieder jaar wordt op 19 april herdacht dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.

Bij de herdenking zijn ieder jaar een aantal sprekers die een korte voordracht houden.

De plechtigheid wordt onder andere worden bijgewoond door persoonlijk genodigden, waaronder oud-gevangenen, nabestaanden, vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, provincies en gemeentebesturen, het Nederlandse Rode Kruis en diverse collega-instellingen.

De ‘kampklok’ wordt geluid door de kleindochter van de heer F. van den Berg jr., zoon van gevangene Frans van den Berg sr. (de kok in het kamp). In 1945 vroeg mevrouw Van Overeem aan de toen vijftienjarige Frans, die zijn vader in Kamp Amersfoort bezocht, om de klok te luiden voor het laatste appèl. Omdat Frans ondertussen op leeftijd is, is de traditie overgedragen aan zijn kleindochter Rowan van den Berg.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans wordt altijd gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.

Vlag 4 Mei

4 mei Dodenherdenking

Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op woensdag 4 mei de gehele dag geopend (van 9.00 – 20.00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

‘s Middags kan men bezoek brengen aan de Leusderheide. De herdenking begint om 14.00 uur. Het programma van 2018 vindt u hier. Nabestaanden krijgen de gelegenheid om de executieplek van hun familielid te bezoeken (neem contact op!).

De Stille Tocht start om 18.40 vanaf Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Meer over 4 mei

Krans lint

5 mei Bevrijdingsdag

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 5 mei de gehele dag geopend (van 9.00 – 17.00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

Vanaf 11.00 uur starten de rondleidingen en ieder half uur start de volgende. De laatste rondleiding start om 15.30. De rondleidingen duren ca. een uur.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur bij Kamp Amersfoort gebracht.

Foto-transport

11 oktober Stille Tocht

Tocht van Vrees en Hoop 

Het is hét beeld van Amersfoort in de oorlog: een foto van een grote groep gevangenen, die onder begeleiding van Duitse soldaten over de Kapelweg naar het station worden weggevoerd. Talloze keren liepen gevangenen de ‘Tocht van Vrees en Hoop’, van het station naar Kamp Amersfoort en vice versa.

Nooit was de groep zo omvangrijk als op woensdag 11 oktober 1944. Op die dag, vertrok om 18.00 uur na een urenlang appèl, een groep van ruim 1400 gevangenen van het kamp naar het station. Daarvandaan werden ze met de trein afgevoerd naar het Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme. Slechts weinigen van hen overleefden de oorlog.

Sinds 2017 organiseert Kamp Amersfoort jaarlijks op 11 oktober een Stille Tocht langs deze route. Ter nagedachtenis aan deze gevangenen. Nabestaanden en belangstellenden kunnen zich aanmelden om mee te lopen. Om te herdenken, te herinneren en om niet te vergeten. Meer info vind je hier

Bekijk hier een impressie van de stille tocht van 11 oktober jl.

DONEREN? KLIK HIER

Laatste nieuws en blog