HERDENKINGEN BIJ KAMP AMERSFOORT

Stenen man prikkeldraad

19 april herdenking overdracht Kamp Amersfoort aan het Rode kruis

Ieder jaar wordt op 19 april herdacht dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.

Bij de herdenking zijn ieder jaar een aantal sprekers die een korte voordracht houden.

De plechtigheid wordt onder andere worden bijgewoond door persoonlijk genodigden, waaronder oud-gevangenen, nabestaanden, vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, provincies en gemeentebesturen, het Nederlandse Rode Kruis en diverse collega-instellingen.

De ‘kampklok’ wordt geluid door de kleindochter van de heer F. van den Berg jr., zoon van gevangene Frans van den Berg sr. (de kok in het kamp). In 1945 vroeg mevrouw Van Overeem aan de toen vijftienjarige Frans, die zijn vader in Kamp Amersfoort bezocht, om de klok te luiden voor het laatste appèl. Omdat Frans ondertussen op leeftijd is, is de traditie overgedragen aan zijn kleindochter Rowan van den Berg.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans wordt altijd gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.

Meer over 19 april vindt u hier

Stille Tocht 4 5 mei

4 mei Dodenherdenking

Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op woensdag 4 mei de gehele dag geopend (van 9.00 – 20.00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

‘s Middags kan men bezoek brengen aan de Leusderheide. De herdenking begint om 14.00 uur. Het programma vindt u hier.

De Stille Tocht start om 18.45 vanaf Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Meer over 4 mei

Krans lint

5 mei Bevrijdingsdag

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 5 mei de gehele dag geopend (van 9.00 – 17.00 uur). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden.

Vanaf 10.00 uur starten de rondleidingen en ieder half uur start de volgende. De laatste rondleiding start rond 15.00. De rondleidingen duren ca. een uur.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur bij Kamp Amersfoort gebracht.

Laatste nieuws en blog