Bij de herdenking zijn ieder jaar een aantal sprekers die een korte voordracht houden.
De plechtigheid wordt onder andere worden bijgewoond door persoonlijk genodigden, waaronder oud-gevangenen, nabestaanden, vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, provincies en gemeentebesturen, het Nederlandse Rode Kruis en diverse collega-instellingen.
De ‘kampklok’ wordt geluid door de kleindochter van de heer F. van den Berg jr., zoon van gevangene Frans van den Berg sr. (de kok in het kamp). In 1945 vroeg mevrouw Van Overeem aan de toen vijftienjarige Frans, die zijn vader in Kamp Amersfoort bezocht, om de klok te luiden voor het laatste appèl. Omdat Frans ondertussen op leeftijd is, is de traditie overgedragen aan zijn kleindochter Rowan van den Berg.
Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans wordt altijd gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.