In het museumcafé van Nationaal Monument Kamp Amersfoort wordt tot en met zondag 22 augustus de fototentoonstelling De Overstap en Poesaka getoond. Voor Molukkers was Kamp Amersfoort in 1951 een onwelkome kennismaking met Nederland: de 12.500 Molukkers, die met 12 boottransporten naar Nederland overkwamen, werden met een stencil op het terrein van Kamp Amersfoort gedemilitariseerd. De tentoonstelling is van de hand van Riekje Hoffman.

Op 6 augustus hield de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester, in de buitenlucht een openingstoespraak, waarin hij aandacht vroeg voor de gezamenlijke toekomst in multicultureel Nederland. Vervolgens vertelde fotograaf Armando Ello over poesaka’s (erfgoed), vertelden drie generaties van de familie Lawalata hun familieverhaal aan de hand van hun metalen reiskoffer en begeleidde Michel Patty zichzelf op gitaar bij Molukse liederen.

De tentoonstelling in het museumcafé is gratis toegankelijk. Op 15 augustus wordt bij Kamp Amersfoort in besloten kring (vanwege corona) de capitulatie van Japan en de bevrijding van Nederlands Indië herdacht en het feit dat Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen 70 jaar geleden naar Nederland kwamen.