Illustratie: INBO

De plannen zijn rond, de aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen. Nog even en dan gaat de schop in de grond voor de grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort.

De directeur van Kamp Amersfoort, de architect en de bouwer verrichten daarom vrijdagmiddag om 12.00 uur de officiële aftrap van de verbouwing. Ze heffen in aanwezigheid van de burgemeesters van Leusden en Amersfoort en honderd andere genodigden het glas.

,,We zijn bijzonder verheugd dat we na jaren voorbereiding de uitbreiding er nu echt gaat komen’’, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Het is van groot belang dat we meer ruimte krijgen voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor tentoonstellingen, educatie en bezinning.’’

Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 m2 gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht. Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. En in de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes.

De binnenplaats maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

De uitbreiding kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen.

De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop in de grond. De uitbreiding moet klaar zijn in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.