Liefst acht burgemeesters zijn morgen (vrijdag) aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort. Hun komst past bij de toegenomen aandacht voor het kamp, waar meer dan 35.000 mensen uit het hele land tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten.

Op 19 april 1945 werd het gezag over het kamp door de Duitse bezetter overgedragen aan Loes van Overeem van het Rode Kruis. De burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Hardinxveld-Giessendam, Hilversum, Leusden, Sliedrecht en Soest nemen deel aan de herdenkingsplechtigheid, evenals plaatsvervangers uit Altena en Woudenberg en onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Rusland. Er zijn ook nog ongeveer vijftien oud-gevangenen aanwezig.

Bij de herdenking staan dit jaar represaillegijzelaars centraal: mannen die werden opgepakt bij razzia’s rond o.a. Sliedrecht, Putten, Beverwijk en Bedum. Mensen die simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Zij werden opgepakt en vastgezet in Kamp Amersfoort. Menigeen kwam nooit meer thuis.

De ceremonie wordt anders dan voorgaande jaren. De verschillende onderdelen met muziek, tekst, video en toespraken vormen samen een verhaal. Een verhaal dat bezoekers op indringende wijze laat herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Want wat er in die donkere oorlogsjaren is gebeurd, klinkt ook vandaag nog door.

Tot de sprekers behoren enkele nabestaanden. Eerder werd al bekend dat prof.dr. Alexander Rinnooy Kan een toespraak zal houden. De oud-voorzitter van de SER en werkgeversorganisatie VNO-NCW en huidig voorzitter van het comité van aanbeveling van Kamp Amersfoort heeft een bijzondere band met het kamp.

Vanwege de uitbreiding van het bezoekerscentrum vindt de herdenking dit jaar plaats aan de andere zijde van de Loes van Overeemlaan. In het bos, naast de schietbaan met De Stenen Man.

Vanaf 12.30 uur zijn bezoekers welkom bij Kamp Amersfoort. De ceremonie begint om 13.30 uur. Met het leggen van een krans bij De Stenen Man eindigt de herdenking om 15.00 uur.