De herinneringslantaarn in de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort brandt voortaan ook voor Armando en Loes van Overeem. De beide iconen van Kamp Amersfoort worden op 14 oktober tijdens een herdenkingsbijeenkomst in de spotlights gezet.

Loes van Overeem kreeg als medewerkster van het Rode Kruis toegang tot het kamp, waar ze vele duizenden gevangenen met voedselpakketten en medische bijstand kon helpen. Mede dankzij kunstenaar Armando, die eerder dit jaar overleed, kreeg het kamp landelijke bekendheid. Veel van zijn werk is geïnspireerd op de verschrikkingen in het kamp.

Dat bracht de Stichting Herinneringslantaarn en Kamp Amersfoort op het idee om het licht in de Onze Lieve Vrouwetoren ook voor Armando en Van Overeem te laten branden. ,,Beiden zijn iconen van Kamp Amersfoort’’, zegt directeur Willemien Meershoek. ,,Het is fijn dat ze ook in de stad worden geëerd.’’

De Stichting Herinneringslantaarn geeft mensen de kans om de herinnering aan overledenen levend te houden in de Onze Lieve Vrouwetoren. De Herinneringslantaarn is het grote opengewerkte, gotische deel van de toren, waarop de cijferklokken zijn gemonteerd. Dit deel brandt ’s nachts, wanneer de overige verlichting van de toren is uitgeschakeld. Als een waaklampje over de stad, als een licht dat de herinnering aan een dierbare overledene levend houdt.

Kamp Amersfoort betaalt de bijdrage van 100 euro voor Armando, de Stichting Herinneringslantaarn neemt de kosten voor Loes van Overeem voor haar rekening. Met de inkomsten kan de stichting de Herinneringslantaarn laten branden.

Op 14 oktober vindt in de theaterzaal van De Lieve Vrouw voor de vierde keer een herdenkingsbijeenkomst plaats voor donateurs en hun familieleden en vrienden. Bij die bijeenkomst worden de namen van herinnerde overledenen voorgelezen, zo ook die van Armando en Van Overeem.