De Tocht van Vrees en Hoop op 11 oktober, ter nagedachtenis van de gevangenen van Kamp Amersfoort die op transport moesten, belooft een bijzondere te worden. De vader van Yvonne van den Bosch ontsnapte aan het transport van 11 oktober. Lees hier zijn verhaal.

Hendrik van den Bosch (geb. 7 juli 1917 in Apeldoorn) had een schildersbedrijf, maar werd opgeroepen om samen met zijn oudste broer Gerrit voor de Duitsers te gaan werken. Zij weigerden en werden naar Kamp Amersfoort gestuurd, vertelt dochter Yvonne van den Bosch (68).

,,Mijn vader vertelde nooit veel over de oorlog, maar hij heeft er zijn leven lang last van gehad. Wat we weten is dat de Duitsers, nadat hij was opgepakt, bij mijn zes maanden zwangere moeder aan huis zijn geweest en haar zoveel angst hebben aangejaagd dat zij van de trap viel en een miskraam kreeg. Later nog een. Moeder is vanuit Ugchelen op de fiets, met mijn oudste broer, nog eten aan mijn vader gaan brengen in Kamp Amersfoort”, vertelt Yvonne.

,,Na de oorlog is hij chauffeur geweest van prins Bernhard en droeg hij een blauwe overall. Heel veel meer weten we niet. Prins Bernhard heeft tegen hem gezegd: als je ooit in de problemen komt, moet je bij mij aankloppen. Maar daar is niets van terechtgekomen. Zelfs de aangevraagde oorlogsuitkering heeft mijn vader niet gekregen.”

Hendrik ontsnapt ternauwernood aan het transport op 11 oktober. ,,Twee dagen ervoor is hij vrijgelaten. We weten niet precies waarom, maar het zal ziekte en ondervoeding geweest zijn. Maar dat hadden zoveel mensen daar. Hij heeft geluk gehad.”

Toch loopt Yvonne in de stille tocht mee in een groep van negen familieleden, waaronder kleinkinderen. ,,Vader en opa was een hele lieve man die geen vlieg kwaad deed. De oorlog heeft hem zijn hele leven achtervolgd. Hij is maar 66 jaar geworden. De herinneringstocht gaan we lopen ter nagedachtenis aan hem.”