Tijdelijke sluiting

Met de opening van Kamp Vught kwam een tijdelijk einde aan het PDA. In de zomer van 1942 was begonnen met de aanleg van een modelkamp in Vught. Ondanks enige vertraging bij de bouw was het kamp half januari 1943 klaar. Rond de jaarwisseling van 1942-1943 werd het PDA ontruimd. In december 1942 werden ca. zeshonderd gevangenen gedeporteerd naar Duitsland. De rest werd overgebracht naar het nieuwe Kamp Vught. Zij verwachtten het in Vught beter te hebben dan in Amersfoort. Toen ze er echter aankwamen was er niets; geen eten, geen dekens, geen water. In 1943 volgden nog meer transporten naar Vught. In de eerste drie maanden van 1943 werden in verschillende transporten 2.850 gevangenen naar Vught getransporteerd. De leefomstandigheden in het nieuwe kamp in Vught waren ronduit slecht. 201 gevangenen overleden na overplaatsing uit Amersfoort binnen enkele maanden. In het PDA bleven slechts acht gevangenen achter. Zij werden opgesloten in de bunker.

Ondanks het feit dat al in het najaar van 1942 begonnen was met een uitbreiding van het PDA, leek het voortbestaan van het PDA na de verhuizing van de laatste groep gevangenen naar Vught allerminst zeker. Veel gevangenen konden nu immers rechtstreeks naar Vught gebracht worden. Toch werd het PDA, slechts na enkele weken leegstand in het tweede kwartaal van 1943, als Erweitertes Polizeigefängnis Amersfoort weer in gebruik genomen, al bleef PDA als begrip bestaan.

Het kamp heeft ook allerlei vormen van gijze­laars gekend. Een aantal van hen is uit represaille gefusilleerd. Naast tienduizenden mannen waren er ook honderden vrouwen. In ver­schillende periodes waren er ook honderden gezinnen met kinderen, vooral Joodse gezinnen. Voor Joodse mannen was Kamp Amersfoort een specifiek strafkamp waar hen onmenselijke behandeling wachtte wegens overtreding van de bezettingsregels of uit represaille, gevoed door haat.

DONEREN? KLIK HIER

Laatste nieuws en blog