Foto 4 Kapelweg ter hoogte van JavastraatHet gemeentebestuur van Putten heeft besloten om Kamp Amersfoort een jaarlijkse bijdrage toe te kennen. Het gaat om een bedrag van 659 euro per jaar, één euro voor elke man die na de razzia in Putten naar het concentratiekamp is weggevoerd.

Het college van burgemeester en wethouders kwam tot die beslissing na een recent bezoek aan het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. ,,Het raadsbezoek aan Kamp Amersfoort was indrukwekkend en overweldigend’’, meent het college. ,,Hoewel het kamp na de oorlog is ontmanteld, is de beklemming voelbaar gebleven.’’

Vanuit Kamp Amersfoort werd het merendeel van de in Putten opgepakte mannen doorgevoerd naar Neuengamme. De meesten kwamen nooit meer thuis. De wonden daarvan doen zich in het Veluwse dorp nog altijd voelen.

Op 11 oktober herdenkt Kamp Amersfoort hun deportatie middels een Stille Tocht, waaraan burgemeester Lambooij, wethouder Priem en gemeentesecretaris Contant van Putten deelnemen. Op die dag werden in 1944 in totaal meer dan 1400 mannen vanuit het kamp via het station naar nazi-Duitsland gedeporteerd.

Opgeven voor deelname aan de Tocht van vrees en hoop kan via dit formulier of telefonisch 033-4613129. De wandeling start om 18.00 uur bij Kamp Amersfoort en duurt ongeveer anderhalf uur.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Op de plek van het kamp is een herinneringscentrum opgericht. De komende jaren vindt een grondige uitbreiding plaats. Kamp Amersfoort kan zich hierdoor met tentoonstellingen en programma’s ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.