Algemene rondleiding

Na een korte documentaire in het bezoekersgebouw leidt een ervaren gids de leerlingen door het bezoekerscentrum en over het terrein van Kamp Amersfoort. In het kamp zijn nog diverse sporen te vinden van het voormalige concentratiekamp. Soms authentiek, soms symbolisch in herinnering gebracht. Samen vertellen ze het verhaal van (de geschiedenis van) deze plek. Zo krijgen de leerlingen een indruk van het leven tijdens WOII, en vooral van het leven van de gevangenen in het kamp. En er wordt natuurlijk ook gekeken naar paralellen met het dagelijks leven en gebeurtenissen in deze tijd.

Duur programma: circa 120 minuten

Kosten: €30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)

Rondleiding aanvragen? Klik hier

Herdenken en (niet) vergeten 

Herinneren en herdenken doen we omdat we niet willen vergeten. Omdat we iets (te) belangrijk vinden. We willen bewaren. Maar wat willen we bewaren? En hoe doe je dat? In Nederland hebben we nationale herdenkingen, maar we herdenken ook door persoonlijke monumenten op te richten; om vooral niet te vergeten. In dit project werkt u met leerlingen aan het thema herinneren en herdenken. Dat is nadenken over wat herinneren of herdenken is, wat of wie je wilt herinneren of herdenken en hoe je dat kunt doen.

Het project bestaat uit twee lessen:

  • Herdenken en (niet) vergeten. (ca.  45 minuten) is een algemene les over (niet) vergeten en herdenken.
  • Ik vergeet je nooit! (voorbereiding ca. 60 min., uitvoering ca. 2 dagdelen) is een creatieve les, waarbij de leerlingen diegene of datgene wat ze niet willen vergeten, letterlijk een plaats geven.

Bezoek Kamp Amersfoort

U bent van harte welkom om dit project te koppelen aan een bezoek aan Kamp Amersfoort al dan niet met een rondleiding daarbij. Deze les kunt u goed gebruiken als voorbereiding of als afsluiting daarvan.  Meer informatie over bezoeken: www.kampamersfoort.nl

Kosten

Het lesmateriaal is gratis te downloaden. PDF lesmateriaal en PDF illustraties.

Oorlogsbron van de maand

De collecties van de herinneringscentra in Nederland vormen schatkamers met unieke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. Graag lichten wij een tipje van de sluier op en stellen maandelijks een bijzondere bron beschikbaar voor gebruik in het voortgezet onderwijs.

Documenten, films, foto’s en voorwerpen met korte opdrachten vormen een ideale manier om het thema WOII en (de)kolonisatie een eerste invulling of verdieping te geven. De materialen worden gedeeld via de websites van de herinneringscentra en via social media.

Oktober 2017 Oorlogsbron van de maand-oktober 2017

Mei 2017 Oorlogsbron van de maand-mei 2017

April 2017 Oorlogsbron van de maand-april 2017

Maart 2017 Oorlogsbron van de maand-maart 2017

Februari 2017 Oorlogsbron van de maand-februari 2017

Januari 2017 Oorlogsbron van de maand-januari 2017

December 2016 Oorlogsbron van de maand-december 2016

November 2016 Oorlogsbron van de maand-november 2016

Kofferproject (Leskoffer in de klas)

Aan de hand van verhalen en voorwerpen van acht gevangenen maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van Kamp Amersfoort. In de klas onderzoeken ze de objecten die bij de diverse personages horen. Daarna brengen zij een bezoek aan Kamp Amersfoort waar zij een documentaire bekijken en een rondleiding over het terrein krijgen.

Duur programma
Voorbereiding in de klas 2x 60 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten.
Verwerkingsles (in de klas) 1- 1½ uur.

U kunt de koffer twee weken voor uw bezoek ophalen bij Kamp Amersfoort en weer meenemen als u naar het kamp komt. (Als meerdere groepen het kamp bezoeken, dan graag de koffer meenemen bij het eerste bezoek aan het kamp).

Kosten
– Koffer met materialen (lerarenhandleiding, voor elke leerling een werkboekje, divers voorbeeldmateriaal) €25,- (u doet zelf de rondleiding).

– Kiest u ervoor om koffer incl. een rondleiding te doen dan betaalt u €30,- per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

Kofferproject aanvragen? Klik hier

Bertus

De 20-jarige Bertus de Raaf belandt via Kamp Amersfoort in Kamp Neuengamme, waar hij korte tijd later overlijdt. Pas in 2010 vindt de familie zijn graf in Duitsland. Bertus maakt dezelfde reis als in 1944, maar nu in omgekeerde volgorde. Hij wordt bijgezet in het graf van zijn broer Ab, die zijn hele leven op een hereniging heeft gewacht. Over Bertus en de zoektocht naar zijn graf is een tijdschrift samengesteld. Tijdens de rondleiding in Kamp Amersfoort krijgen de leerlingen brieven en foto’s van Bertus te zien.

Duur programma:
Voorbereiding in de klas 2x 60 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten.
Verwerkingsles (in de klas) 60-90 minuten.

Kosten
Rondleiding €60, – per gids incl. koffer met materialen (lesmateriaal, voor elke leerling een tijdschrift)(per groep van maximaal 15 deelnemers).

‘Bertus’ project aanvragen? Klik hier

Ontmoeting met een ooggetuige

Kamp Amersfoort werkt samen met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Via dit steunpunt kunt u een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog vragen om in de klas zijn of haar persoonlijke verhaal te vertellen. Deze ooggetuige neemt je mee naar het verleden en uiteindelijk ook weer terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te geven. De persoonlijke ervaringen uit de oorlog zijn de basis voor een gesprek tussen gastsprekers en leerlingen. Wilt u een ooggetuige in de klas? Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden.

Tweede Wereldoorlog dichterbij

Een educatief programma dat wordt aangeboden via Scholen in de Kunst. Leerlingen ontdekken, in hun directe leefomgeving, de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten. Aan de hand van een aantal thema’s gaan leerlingen zelfstandig op onderzoek uit in de stad. In groepjes worden het Archief Eemland, Museum Flehite, het Cavalerie Museum, de openbare bibliotheek en Kamp Amersfoort bezocht. Het onderzoek wordt afgesloten met een werkstuk en een presentatie.

Doelgroep: 3 HAVO/VWO Meer informatie: Website van Scholen in de Kunst

Kinderen van toen

Wat wisten (Amersfoortse) kinderen indertijd van een (dreiging van een) 2e Wereldoorlog en wat wisten zij van Kamp Amersfoort? Hoe is het om op te groeien in een oorlog en wat betekent dat voor de rest van je leven? Deze en andere vragen staan centraal in het project Kinderen van Toen. Bijzondere interviews, kernachtige uitspraken en inspirerend lesmateriaal dat leerlingen uitdaagt om verschillende dilemma’s te onderzoeken. Bij dit project heeft Kamp Amersfoort een rondleiding op maat ontwikkeld.

Duur programma
Voorbereidende les 45 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 75 minuten.
Afsluitende les circa 60 minuten.

Kosten
Lerarenhandleiding gratis te downloaden
Rondleiding €30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)
Aanschaf DVD €15,-

Kinderen van toen

Waar is mijn vader?

Op woensdag 25 juni 1941 wordt Franks vader opgehaald door de Duitse Sicherheitsdienst. Er komt nog wel post: eerst een kaartje uit concentratiekamp Schoorl, daarna uit kamp Amersfoort. Maar dan krijgt Franks moeder haar laatste brief terug. Geadresseerde vertrokken, bestemming onbekend… Het boek Oorlog zonder vader van Martine Letterie is gebaseerd op de jeugdherinneringen van haar vader, Frank Letterie. In de gelijknamige documentaire kijkt Frank terug op zijn jeugd en op de gebeurtenissen die in het boek worden beschreven. Het bezoek aan Kamp Amersfoort is in grote delen afgestemd op de weg die Martinus Letterie indertijd aflegde in dit kamp.

Duur programma
Voorbereidende les circa 2x 60 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 90 minuten.
Afsluitende les circa 60 minuten.
Geschikt voor klas 1 en 2.

Kosten
– Rondleiding + koffer met materialen €60,- per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

‘Waar is mijn vader’ project aanvragen? Klik hier