Algemene rondleiding

Na een korte documentaire in het bezoekersgebouw leidt een ervaren gids de leerlingen door het bezoekerscentrum en over het terrein van Kamp Amersfoort. In het kamp zijn nog diverse sporen te vinden van het voormalige concentratiekamp. Soms authentiek, soms symbolisch in herinnering gebracht. Samen vertellen ze het verhaal van (de geschiedenis van) deze plek. Zo krijgen de leerlingen een indruk van het leven van de gevangenen in het kamp tijdens WOII. Tijdens de rondleiding is er ook aandacht voor paralellen met het dagelijks leven en gebeurtenissen in deze tijd.

Duur programma: circa 90 minuten

Kosten: €30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)

Rondleiding aanvragen? Klik hier

Oorlogsbron van de maand

De collecties van de herinneringscentra in Nederland vormen schatkamers met unieke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. Graag lichten wij wat tipjes van de sluier op en stellen een aantal bijzondere bronnen beschikbaar voor gebruik in het voortgezet onderwijs.

Documenten, films, foto’s en voorwerpen met korte opdrachten vormen een ideale manier om het thema WOII en (de)kolonisatie een eerste invulling of verdieping te geven. De materialen worden gedeeld via de websites van de herinneringscentra en via social media.

Oorlogsbron van de maand: Op transport

Oorlogsbron van de maand: Sinterklaas in Kamp Vught

Oorlogsbron van de maand: Bewaking

Oorlogsbron van de maand: Prikkeldraad

Oorlogsbron van de maand: Herdenken

Oorlogsbron van de maand: Route van Vrees en Hoop

Herdenken en (niet) vergeten 

Herinneren en herdenken doen we omdat we niet willen vergeten. Omdat we iets (te) belangrijk vinden. Maar wat willen we bewaren? En hoe doe je dat? In dit project werkt u met leerlingen aan het thema herinneren en herdenken. Het project bestaat uit meerdere lessen die de leerkracht zelf uitvoert:

Bezoek Kamp Amersfoort

Dit project is goed te combineren met een bezoek aan Kamp Amersfoort al dan niet met een rondleiding daarbij. Meer informatie over bezoeken: www.kampamersfoort.nl

Kosten

Het lesmateriaal is gratis te downloaden. PDF lesmateriaal en PDF illustraties.

Kind zijn in een oorlog

In hoeveel landen wordt op dit moment oorlog gevoerd? Hoeveel mensen zijn daar bij betrokken? En hoeveel kinderen? Wat betekent het als je als kind in een oorlogsland leeft? Niet voor niets bestaat de slogan: Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind? In deze les denken leerlingen na over wat oorlog is, wat dat verandert in je leven en wat dat voor gevolgen kan hebben.

Het lesmateriaal is gratis te downloaden. Lesmateriaal Kind zijn in een oorlog en PDF illustraties.

Bezoek Kamp Amersfoort

Dit project is goed te combineren met een bezoek aan Kamp Amersfoort al dan niet met een rondleiding daarbij.
Meer informatie over bezoeken: www.kampamersfoort.nl

Duur programma
(Eigen) voorbereiding in de klas 45 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten.
Kosten: € 30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

Rondleiding aanvragen? Klik hier

Kinderen van Toen

Wat wisten (Amersfoortse) kinderen indertijd van een (dreiging van een) 2e Wereldoorlog en wat wisten zij van Kamp Amersfoort? Hoe is het om op te groeien in een oorlog en wat betekent dat voor de rest van je leven? Deze en andere vragen staan centraal in het project Kinderen van Toen. Bijzondere interviews, kernachtige uitspraken en inspirerend lesmateriaal dat leerlingen uitdaagt om verschillende dilemma’s te onderzoeken. Speciaal voor de groepen van het voortgezet onderwijs is hiervoor de website ‘Kinderen van Toen’ gemaakt.

http://www.kinderenvantoen.nl/

Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden

Gastsprekers van het Landelijk Steunpunt WOII-Heden vertellen elk hun persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog of recente conflicten en vredemissies. Ze nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven. Leerlingen worden bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen.

https://steunpuntgastsprekers.nl/