Algemene rondleiding

Na een korte documentaire in het bezoekersgebouw leidt een ervaren gids de leerlingen door het bezoekerscentrum en over het terrein van Kamp Amersfoort. In het kamp zijn nog diverse sporen te vinden van het voormalige concentratiekamp. Soms authentiek, soms symbolisch in herinnering gebracht. Samen vertellen ze het verhaal van (de geschiedenis van) deze plek. Zo krijgen de leerlingen een indruk van het leven tijdens WOII, en vooral van het leven van de gevangenen in het kamp. En er wordt natuurlijk ook gekeken naar paralellen met het dagelijks leven en gebeurtenissen in deze tijd.

Duur programma: circa 120 minuten.

Kosten: € 30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

Rondleiding aanvragen? Klik hier

rondleiding kinderen amersfoort

Herdenken en (niet) vergeten 

Herinneren en herdenken doen we omdat we niet willen vergeten. Omdat we iets (te) belangrijk vinden. We willen bewaren. Maar wat willen we bewaren? En hoe doe je dat? In Nederland hebben we nationale herdenkingen, maar we herdenken ook door persoonlijke monumenten op te richten; om vooral niet te vergeten. In dit project werkt u met leerlingen aan het thema herinneren en herdenken. Dat is nadenken over wat herinneren of herdenken is, wat of wie je wilt herinneren of herdenken en hoe je dat kunt doen.

Het project bestaat uit twee lessen die de leerkracht zelf uitvoert:

  • Herdenken en (niet) vergeten. (Circa  45 minuten) is een algemene les over (niet) vergeten en herdenken.
  • Ik vergeet je nooit! (voorbereiding circa 60 minuten, uitvoering circa 2 dagdelen) is een creatieve les, waarbij de leerlingen diegene of datgene wat ze niet willen vergeten, letterlijk een plaats geven.

Bezoek Kamp Amersfoort

U bent van harte welkom om dit project te koppelen aan een bezoek aan Kamp Amersfoort al dan niet met een rondleiding daarbij. Deze les kunt u goed gebruiken als voorbereiding of als afsluiting daarvan.  Meer informatie over bezoeken: www.kampamersfoort.nl

Kosten

Het lesmateriaal is gratis te downloaden. PDF lesmateriaal en PDF illustraties.

Kind zijn in een oorlog

In hoeveel landen wordt op dit moment oorlog gevoerd? Hoeveel mensen zijn daar bij betrokken? En hoeveel kinderen? Wat betekent het als je als kind in een oorlogsland leeft? Er bestaat niet voor niets de slogan: Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind? In deze les denken leerlingen na over wat oorlog is, wat dat verandert in je leven en wat dat voor gevolgen heeft.

Het lesmateriaal is gratis te downloaden. Lesmateriaal Kind zijn in een oorlog en PDF illustraties.

Bezoek Kamp Amersfoort

U bent van harte welkom om dit project te koppelen aan een bezoek aan Kamp Amersfoort al dan niet met een rondleiding daarbij. Deze les kunt u goed gebruiken als voorbereiding of als afsluiting daarvan.  Meer informatie over bezoeken: www.kampamersfoort.nl

Duur programma
(Eigen) voorbereiding in de klas 45 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten.
Kosten: € 30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

Rondleiding aanvragen? Klik hier

Waar is mijn vader

Op woensdag 25 juni 1941 wordt Franks vader opgehaald door de Duitse Sicherheitsdienst. Er komt nog wel post: eerst een kaartje uit concentratiekamp Schoorl, daarna uit kamp Amersfoort. Maar dan krijgt Franks moeder haar laatste brief terug. Geadresseerde vertrokken, bestemming onbekend… Het boek Oorlog zonder vader van Martine Letterie is gebaseerd op de jeugdherinneringen van haar vader, Frank Letterie. In de gelijknamige documentaire kijkt Frank terug op zijn jeugd en op de gebeurtenissen die in het boek worden beschreven. Het bezoek aan Kamp Amersfoort is in grote delen afgestemd op de weg die Martinus Letterie indertijd aflegde in dit kamp.

Duur programma
Voorbereidende les (op school) circa 2x 60 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 60 minuten.
Afsluitende les (op school) circa 60 minuten.

Kosten
– Rondleiding + koffer met materialen € 60,- per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers).

Kofferproject (Leskoffer in de klas)

Aan de hand van verhalen en voorwerpen van acht gevangenen maken de leerlingen kennis met de geschiedenis van Kamp Amersfoort. In de klas onderzoeken ze de objecten die bij de diverse personages horen. Daarna brengen zij een bezoek aan Kamp Amersfoort waar zij een documentaire bekijken en een rondleiding over het terrein krijgen.

Duur programma
Voorbereiding in de klas 2x 60 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten.
Verwerkingsles (in de klas) 1- 1½ uur.
Koffer in bruikleen vier weken.

Kosten
– Koffer met materialen (lerarenhandleiding, voor elke leerling een werkboekje, divers voorbeeldmateriaal) € 25,- (u doet zelf de rondleiding).

– Kiest u ervoor ook een rondleiding te doen dan betaalt u € 30,-  per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers). De koffer is dan gratis.

Kofferproject aanvragen? Klik hier

Gids in de klas

Een gids van Kamp Amersfoort komt naar uw school om de groep een korte inleiding over de Tweede Wereldoorlog te geven en zich vervolgens te richten op Kamp Amersfoort en wat een groep daar kan verwachten. Dezelfde gids treft u ook weer als u met uw groep het kamp bezoekt. Na afloop van het bezoek voert u op school zelf de afsluitende les uit.

Duur programma
Gids in de klas circa 30 minuten.
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 60 minuten.
Afsluitende les circa 30 minuten.

Kosten
Gids in de klas en rondleiding
€ 60, – (per groep van maximaal 15 deelnemers)
en € 91, – (per groep van 15 tot 30 deelnemers).
Exclusief Reiskosten gids.

NB. Dit programma is alleen voor scholen in Amersfoort en directe omgeving.

Gids in de klas aanvragen? Klik hier

Kinderen van Toen

Wat wisten (Amersfoortse) kinderen indertijd van een (dreiging van een) 2e Wereldoorlog en wat wisten zij van Kamp Amersfoort? Hoe is het om op te groeien in een oorlog en wat betekent dat voor de rest van je leven? Deze en andere vragen staan centraal in het project Kinderen van Toen. Bijzondere interviews, kernachtige uitspraken en inspirerend lesmateriaal dat leerlingen uitdaagt om verschillende dilemma’s te onderzoeken. Speciaal voor de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs is bij de website ‘Kinderen van Toen’ lesmateriaal gemaakt en heeft Kamp Amersfoort een rondleiding op maat ontwikkeld.

Duur programma
Voorbereiding in de klas circa 45 minuten in de klas
Bezoek aan Kamp Amersfoort circa 120 minuten

Kosten
Lerarenhandleiding gratis te downloaden
Rondleiding € 30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)
Aanschaf DVD €15,-

Kinderen van toen

Ontmoeting met een ooggetuige

Kamp Amersfoort werkt samen met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. Via dit steunpunt kunt u een ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog vragen om in de klas zijn of haar persoonlijke verhaal te vertellen. Deze ooggetuige neemt je mee naar het verleden en uiteindelijk ook weer terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te geven. De persoonlijke ervaringen uit de oorlog zijn de basis voor een gesprek tussen gastsprekers en leerlingen. Wilt u een ooggetuige in de klas? Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden.