Op dinsdag 19 april 2016 is het 71 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 13:30 uur wordt deze gebeurtenis tijdens een officiële plechtigheid herdacht.

Bij de herdenking zullen de heer prof. mr. J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer, de heer A. Kooiman, oud-gevangene van Kamp Amersfoort en mevrouw J.A.M. van der Lingen, nabestaande, een korte voordracht houden.

Na het in acht nemen van twee minuten herinneringsstilte start het defilé langs het monument ‘Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans wordt gelegd door twee oud-gevangenen. Aan iedere aanwezige wordt een roos uitgereikt die bij het beeld ‘De Stenen Man’ wordt neergelegd.

De muzikale begeleiding wordt dit jaar verzorgd door het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) en het muzikale duo Elisabeth Oets en Mi Ying Chen zullen de vocale bijdrage leveren.

Hier vindt u het volledige programma van die dag: Programma Herdenking 19 april