Oud-gevangene Wim de Ridder en de burgemeesters van Amersfoort en Leusden hebben vanmiddag de officiële aftrap verricht voor de uitbreiding van Kamp Amersfoort. Ze onthulden gezamenlijk het bouwbord en hieven het glas op een succesvolle verbouwing.

Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 m2 gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht. Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. En in de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes.

De binnenplaats maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

De uitbreiding kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen.

De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop in de grond. De uitbreiding moet klaar zijn in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.