Fotograaf Frank Diemel bedacht een unieke manier om de herinneringen aan Kamp Amersfoort levend te houden. Hij portretteerde achttien oud-gevangenen en plaatst hun levensgrote beeltenissen in het ‘schuldig landschap’ rond het kamp. Vandaag worden ze onthuld.

”Zij behoren tot de laatste mensen die het verhaal over Kamp Amersfoort uit eerste hand kunnen vertellen. Deze mensen, die daar als jonge jongens en meiden vaak door domme pech zijn beland, hebben er levensveranderende dingen meegemaakt. Dat moet bewaard blijven”, aldus Diemel.

De fotograaf werkte ruim twee jaar aan zijn project ‘Oog in Oog met de laatste getuigen’. In die tijd sprak en fotografeerde hij zeventien mannen en een vrouw die tussen 1941 en 1945 gevangen hebben gezeten in het kamp.

De beelden zijn gemaakt in het bos naast het herinneringscentrum dat ooit tot het kampterrein behoorde. De menshoge foto’s worden geplaatst in de omgeving van het kamp, waar zij ooit als gevangenen rondliepen.

”Zodat bezoekers en wandelaars op het terrein oog in oog komen te staan met een mens van vlees en bloed”, verklaart Diemel zijn gedachte achter de tentoonstelling die goed aansluit bij ‘Geef de gevangenen een gezicht’, het fotoproject van Kamp Amersfoort. ”Dat wekt hopelijk een soort spanningsveld op, waardoor mensen gaan nadenken”.