Meer dan 250 mensen, onder wie zestig leerlingen van het Corderius College, hebben gisteren deelgenomen aan de Tocht van Vrees en Hoop. Ze waren extra geraakt door de vele kaarsjes die omwonenden langs de route hadden geplaatst.

De beladen wandeling is een initiatief van Kamp Amersfoort. De bedoeling is jaarlijks op 11 oktober de vele transporten naar nazi-Duitsland te herdenken. Op 11 oktober 1944, gisteren precies 74 jaar geleden, vond de grootste deportatie plaats: meer dan 1400 mannen werden vanuit Kamp Amersfoort afgevoerd naar Neuengamme. Het merendeel keerde niet terug.

De deelnemers liepen voor zover mogelijk dezelfde route als de gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze plaatsten kaarsjes bij het station. Daarna gingen de deelnemers – in tegenstelling tot de gevangenen destijds – in vrijheid naar huis.

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 mensen gevangen. Voor velen was Amersfoort slechts het voorportaal van de dood, het begin van een lange reis langs Duitse kampen.