In Amersfoort liggen her en der in de stad 314 herdenkingsstenen voor Joodse Amersfoorters en 71 voor verzetsstrijders. Op verzoek van de stichting Herdenkingsstenen Amersfoort schreef Channa Kalmann het bijzondere boek Hun namen niet vergeten, over een deel van deze 385 in de oorlog vermoorde Amersfoorters. Een aantal van de mensen voor wie een steen is gelegd en die in het boek voorkomen was gevangene van Kamp Amersfoort.

Hun namen niet vergeten bevat vijftien zorgvuldig gedocumenteerde verhalen, waaronder dat van de ouders van schrijfster Marga Minco. Kalmann haalt de slachtoffers van toen uit de anonimiteit en wekt hen in de portretten opnieuw tot leven. Achterin de publicatie is een namenregister opgenomen.

Dominee Rijper
Een van de verhalen gaat over dominee Sjouke Rijper en zijn zonen Frans en Klaas. Zij zaten in het verzet en kwamen na verraad in Kamp Amersfoort terecht. Ook de vrouw van dominee Rijper en zes nog thuiswonende kinderen werden opgesloten in de bunkercellen van het kamp. Daar zijn Frans en Klaas gefusilleerd en tien dagen later ook dominee Rijper zelf.

Het boek Hun Namen niet vergeten wordt op 24 april gepresenteerd bij de officiële afsluiting van de plaatsing van de herdenkingsstenen.

Meer informatie:
Het boek Hun namen niet vergeten is verkrijgbaar in de boekhandel (€ 19,95) en via www.spitwerk.nl. Voor meer informatie over de stichting Herdenkingsstenen Amersfoort en de persoonlijke verhalen van alle slachtoffers, kijk op www.herdenkingsstenenamersfoort.nl