Nationaal Monument Kamp Amersfoort vraagt aandacht voor het verhaal van Molukse Nederlanders door in de maand augustus vijf portretten te exposeren in het museumcafé. Zij geven de Molukse identiteit weer, veelal door een erfstuk dat binnen de familie wordt gekoesterd: de poesaka. Vier portretten zijn gemaakt tijdens ruim dertig interviews voor De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen van Simone Berger en fotograaf Armando Ello. Vanaf dit najaar maken ze onderdeel uit van een nieuw project van Berger en Ello in het kader van het themajaar Leven met oorlog.
Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger en was de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog een feit. Maar het betekende geenszins rust en veiligheid in het voormalige Nederlands-Indië en ca. 300.000 Indische Nederlanders zouden naar Nederland migreren.
Onder hen ook 12.500 Molukkers (namelijk 3.500 KNIL-militairen met hun gezinnen), die met 12 bootvaarten van 21 maart tot en met 22 juni 1951 naar Amsterdam en Rotterdam werden getransporteerd. Allen werden naar demobilisatiecentrum Het Boskamp (het voormalige Kamp Amersfoort) gebracht voor controle en ontslag uit het leger, om vervolgens te worden doorgestuurd voor verblijf in o.a. het voormalige Kamp Vught en Kamp Westerbork, hernoemd tot respectievelijk Woonoord Lunetten en Woonoord Schattenberg. De zo verlangde terugkeer naar de eigen Republik Maluku Selatan (RMS) bleek echter onmogelijk omdat die niet door de nieuwe republiek Indonesië werd erkend, dat tot veel verdriet en frustratie leidde.