Kamp Amersfoort wil een traditie maken van de Tocht van Vrees en Hoop. Na het succes van de eerste editie hoopt de organisatie op 11 oktober nóg meer deelnemers te begroeten.

Meer dan driehonderd mensen liepen vorig jaar met een kaarsje vanaf Kamp Amersfoort naar het station. Dit jaar nemen voor het eerst ongeveer vijftig leerlingen van het Corderius College deel. Ook worden opnieuw veel nabestaanden van kampgevangenen verwacht.

De deelnemers lopen ook dit jaar dezelfde route door de stad als tienduizenden gevangenen, die vanuit Kamp Amersfoort werden gedeporteerd naar nazi-Duitsland. ,,We lopen in hun voetsporen, over dezelfde weg’’, vertelt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Zo maken we enigszins invoelbaar wat zij destijds hebben meegemaakt. Al mogen wij na afloop naar huis en werden zij afgevoerd naar de meest vreselijke oorden.’’

Op 11 oktober 1944, precies 74 jaar geleden, vond het grootste transport plaats. Meer dan 1400 mannen liepen van Kamp Amersfoort naar het station om daarvandaan te worden afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme. Het merendeel keerde nooit terug.

De groepen gevangenen maakten ook grote indruk op de inwoners van Amersfoort. De transporten waren de enige momenten waarop zij werden geconfronteerd met het leed in dat duistere kamp, dat lag weggestopt in de bossen aan de rand van de stad.

De wandeling start donderdag 11 oktober om exact 18.00 uur bij Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan 19, Leusden). De deelnemers wandelen in ongeveer 90 minuten naar station Amersfoort. Bij het station worden kaarsjes uitgedeeld.

OPGEVEN VOOR TOCHT VAN VREES EN HOOP:

Opgeven is noodzakelijk (via dit formulier of telefonisch 033-4613129), onder meer vanwege vervoer terug. Voor meer informatie over de tocht, klik hier.