Algemene rondleiding

Na een korte documentaire in het bezoekersgebouw leidt een ervaren gids de leerlingen door het bezoekerscentrum en over het terrein van Kamp Amersfoort. In het kamp zijn nog diverse sporen te vinden van het voormalige concentratiekamp. Soms authentiek, soms symbolisch in herinnering gebracht. Samen vertellen ze het verhaal van (de geschiedenis van) deze plek. Zo krijgen de leerlingen een indruk van het leven van de gevangenen in het kamp tijdens WOII. Tijdens de rondleiding is er ook aandacht voor paralellen met het dagelijks leven en gebeurtenissen in deze tijd.

Duur programma: circa 90 minuten

Kosten: €30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)

Rondleiding aanvragen? Klik hier

Plekken met een verhaal

interactief programma voor het mbo

Dit project, opgezet in het kader van het vak Burgerschap, bestaat uit een voorbereidende digitale les op school en een bezoek aan Kamp Amersfoort met een rondleiding op maat. In de digitale les komt basale kennis over WOII aan de orde en zijn filmpjes te zien waarin jongeren in gesprek zijn met een nabestaande van een oud-gevangene van Kamp Amersfoort. Tussendoor trainen de studenten hun kritische denkvaardigheden m.b.v. diverse werkvormen.
Het bezoek aan het kamp is uitgesproken interactief. Het gesprek onderling is minstens zo belangrijk als het verhaal van Kamp Amersfoort, zoals dat bij een standaard rondleiding wordt verteld. Het belangrijkste doel is om studenten te stimuleren na te denken over Kamp Amersfoort met begrippen als identiteit, vrijheid en straf. En om stil te staan bij keuzes en dilemma’s waar studenten zelf dagelijks mee te maken hebben. De gidsen van Kamp Amersfoort volgden hiervoor een specifieke training. Als afsluiting van het bezoek krijgt iedere student een certificaat als bewijs van deelname.

Link naar digitale les.  www.plekkenmeteenverhaal.nl

Duur programma: digitale les 60 minuten, rondleiding Kamp Amersfoort circa 60 minuten

Kosten: € 30, – per gids (per groep van maximaal 15 deelnemers)

NB. Het project wordt alleen uitgevoerd tussen oktober en maart.

Inschrijven kan hier

Oorlogsbron van de maand

De collecties van de herinneringscentra in Nederland vormen schatkamers met unieke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. Graag lichten wij wat tipjes van de sluier op en stellen een aantal bijzondere bronnen beschikbaar voor gebruik in het voortgezet onderwijs.

Documenten, films, foto’s en voorwerpen met korte opdrachten vormen een ideale manier om het thema WOII en (de)kolonisatie een eerste invulling of verdieping te geven. De materialen worden gedeeld via de websites van de herinneringscentra en via social media.

Oorlogsbron van de maand: Op transport

Oorlogsbron van de maand: Sinterklaas in Kamp Vught

Oorlogsbron van de maand: Bewaking

Oorlogsbron van de maand: Prikkeldraad

Oorlogsbron van de maand: Herdenken

Oorlogsbron van de maand: Route van Vrees en Hoop

DONEREN? KLIK HIER

Laatste nieuws en blog