De stem van Willeke van Ammelrooy klinkt binnenkort op het Sovjet Ereveld in Leusden. De Oscar winnende actrice gaat het levensverhaal verwoorden van Dali Asanisjvili. Dat hebben de makers van LICHT vandaag bekendgemaakt.

De aangrijpende en wonderlijke geschiedenis van Dali is een van de hoofdonderwerpen bij LICHT, de theatrale audiotour die begin maart op het Sovjet Ereveld te zien en horen is. Van Ammelrooy: ,,LICHT maakt het mogelijk om dichter bij de onbekende soldaat te komen. Via dit audio-theater krijgen ze de eer die ze toekomt. Het was mij een eer om hier aan mee te doen.’’

LICHT is een initiatief van Stichting Laudio in samenwerking met Stichting Sovjet-Ereveld. De audiotour wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het vfonds, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds en K.F. Hein Fonds.

Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld is verheugd over Van Ammelrooys toezegging. ,,Het verhaal van deze Georgische vrouw is hartverscheurend. Als het dan ook nog eens wordt uitgesproken door zo’n gelauwerde filmster, dan geeft dat onze audiotour een extra dimensie.’’

Van Ammelrooy, die in meer dan vijftig films heeft geschitterd en een lange rij filmprijzen in de wacht heeft gesleept, is twee jaar jonger dan de in 1942 geboren Dali Asanisjvili.

De kleine Georgische vrouw was een baby toen haar vader naar het front vertrok. Hij belandde in Zandvoort en in Beverwijk, waar hij in april 1945 door de nazi’s werd gefusilleerd. Dali’s leven in de Georgische hoofdstad Tbilisi is gekleurd door het vertrek van haar vader en het verdriet daarover van haar moeder. Reiding: ,,De door Van Ammelrooy gesproken tekst, geschreven door Annet Bremen, verwoordt dat ontroerend mooi”.

Behalve Van Ammelrooy werken ook andere geprezen stemacteurs mee, zoals Roos Eijmers, Jacqueline Kerkhof, Enzo Coenen en Jochum ten Haaf. Zo stond Ten Haaf op de belangrijkste toneelpodia ter wereld, waaronder Broadway. In LICHT speelt hij één van de 865 Sovjetsoldaten die op het Ereveld begraven liggen.

LICHT is te zien vanaf 28 februari. Reserveren is noodzakelijk vanwege het beperkt aantal plaatsen op www.lichtopereveld.eu