portret José Huurdeman, foto Ron TwiskHoe een 7-jarige briefjes het kamp uit smokkelde

Een jongetje van zeven dat gevangenen in Kamp Amersfoort hielp? José Huurdeman kon haar oren eerst niet geloven. Op zondag 17 september vertelt ze bij Kamp Amersfoort over de humanitaire hulp die het jongetje met zijn vader bood.

Het jongetje – Jan Reemst – is inmiddels een bejaarde man geworden. Zijn vader Evert haalde schillen op in het kamp en hielp met gevaar voor eigen leven gevangenen waar hij kon. Zoontje Jan smokkelde in zijn kniekousen briefjes van gevangenen het zwaarbewaakte kamp uit. Vader kreeg soms gevangenen vrij door bewakers met eieren en vlees om te kopen.

Huurdeman vertelt in het kader van de Vredesweek over hun verhalen. Ze legde ze vast in een boek: Bij de beuk linksaf. Eerder schreef ze Hamersveldse Vrouwen en Dorpen op drift.

Tijdens haar lezing gaat Huurdeman ook in op het leven van de gevangenen, de mishandelingen, de honger en de dwangarbeid, de vele executies en de transporten naar Duitsland. Maar centraal in haar verhaal staat hoe ‘gewone’ mensen door het geven van humanitaire hulp het leven van kampgevangenen konden verlichten.

De lezing bij Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan 19, Leusden) begint om 11:30 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht (info@kampamersfoort.nl of 033-4613129).

Voor meer informatie:

Remco Reiding

remco@kampamersfoort.nl

06-14393859

 

José Huurdeman

josehuurdeman@gmail.com

06-28078443

De foto van José Huurdeman is vrij te gebruiken onder vermelding van: Foto Ron Twisk.