Op 12 oktober vindt in het kader van de Maand van de Geschiedenis de lezing Eureka! Laten verdwijnen in Nacht und Nebel door Betty Hoogeveen-Bastiaans plaats. Zij stelt tijdens deze avond haar nieuwe boek 140 verzetsmensen in en rond het 2e OD-proces voor. 

Het boek gaat over een groep van 140 verzetsmensen in en rond het tweede proces van de Ordedienst in het voorjaar van 1943. Wie waren zij, wat deden zij, wat was hun lot? Het boek en deze lezing geven een beeld van het brede netwerk van de Ordedienst in de eerste oorlogsjaren en van de verrassende diversiteit van de groep mannen en vrouwen die daarbij betrokken was. 83 van hen hebben vastgezeten in Kamp Amersfoort. Van de totale groep van 140 werden er 30 gefusilleerd, waarvan 17 op de Leusderheide.  

Omdat een nog veel groter aantal executies schadelijk zou zijn voor het imago van de nazi’s in die periode, vond de bezetter een eenvoudige oplossing voor veel andere mannen en vrouwen van deze groep: zij werden als Nacht und Nebel-gevangenen op transport gezet naar concentratiekampen. Als Nacht und Nebel-gevangene verdwenen zij spoorloos, geen enkel contact met hen was nog mogelijk en hun families wisten niet waar de gevangenen verbleven.

Praktische informatie 

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan door een email te sturen aan info@kampamersfoort.nl. Betaling aan de kassa op de avond zelf (alleen pinnen). 

Er is plaats voor maximaal 60 personen 

Datum: 12 oktober 2023
Tijdstip: 20:00 — 21:30
Locatie: Loes van Overeemlaan 19,3832 RZ Amersfoort
Kosten: 5,00 euro, af te rekenen bij de kassa (alleen pinnen).
Aanmelden via info@kampamersfoort.nl