Rijpstra's ondergangRijpstra’s ondergang. Het lot van een burgemeester in oorlogstijd. Door Arend Hulshof

Als achterkleinzoon was Arend Hulshof geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn overgrootvader Johannes Rijpstra, die in december 1944 stierf op de Spaldingstrasse in Hamburg-Hammerbrook, een buitenkamp van Neuengamme. Daarom reisde hij in 2011 voor het eerst naar Neuengamme. Later keerde hij terug om een nacht door te brengen in de jeugdherberg die in het gebouw is gevestigd waar de gevangenen vastzaten. Hij sliep op de verdieping waar de ziekenboeg van buitenkamp was waar zijn overgrootvader stierf.

Hulshof onderzocht zorgvuldig en uitgebreid het leven van zijn overgrootvader, die het als zoon van een Friese veldwachter tot burgemeester van het Achterhoekse dorp Zelhem schopte. Hij begon het onderzoek met het beeld dat de Zelhemmers van hem hadden, een verzetsheld die als slachtoffer van het naziregime stierf. Gaandeweg ontdekte hij, dat er andere kanten aan Rijpstra’s burgemeesterschap waren. Hij voerde ook maatregelen van de bezetter uit, hing borden op met ‘Verboden Voor Joden,’ maar hij zou worden gearresteerd omdat hij het verzet hielp. Hulshof onderzocht wat er precies gebeurde.

Hulshofs verhaal geeft ons niet alleen het beeld van een man, maar ook van de tijd waarin hij leefde. Hij trekt in het boek ook parallellen met het heden, als hij in gesprek gaat met een kleinzoon van Rijpstra, die sinds 2014 burgemeester is. Hoe kijkt hij aan tegen de beslissingen van zijn grootvader?

Arend Hulshof komt naar kamp Amersfoort, waar Johannes Rijpstra ook gevangen zat, om te vertellen over zijn boek.

Datum             Zondag 26 juni 2016

Plaats              Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Tijdstip            11.30 tot circa 13.00 uur

Kosten             € 5, – per persoon inclusief koffie/thee
U kunt het boek ter plekke kopen en door de schrijver laten signeren.

Opgeven hoeft niet, maar kan eventueel via info@kampamersfoort.nl