Enkele tientallen leerlingen van het Corderius College lopen morgen mee met de Tocht van Vrees en Hoop. De middelbare school uit Amersfoort heeft de herdenking geadopteerd.

Namens het Corderius zal één van de leerlingen, Ybor Verschuere, een toespraak houden. ,,We willen de geschiedenis levend houden en dichterbij brengen”, vertelt Corderius-directeur Egbert Boerma. ,,Door het lopen van de tocht kunnen jongeren invoelen wat mensen hebben meegemaakt.”

Kamp Amersfoort rekent erop dat dit jaar opnieuw honderden nabestaanden en belangstellenden meelopen. Tijdens de stille tocht worden de meer dan 20.000 mensen herdacht die vanuit Amersfoort werden gedeporteerd naar kampen in nazi-Duitsland.

Op 11 oktober is het precies 75 jaar geleden dat het grootste transport vanuit Kamp Amersfoort plaatsvond. Meer dan 1400 gevangenen werden op 11 oktober 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg. Het merendeel stierf daar aan honger, mishandeling en ziekte.

De tocht start om 18.00 uur bij Kamp Amersfoort en eindigt rond 19.15 uur met het plaatsen van kaarsjes op het station. De route bestaat verder uit Laan 1914, Leusderweg, Balistraat, Kapelweg, Borneoplein, Kapelweg, Vondelplein, Pieter Bothlaan, Da Costaplein, PC Hooftlaan, De Bosch Kemperlaan, Regentesselaan, Prins Hendriklaan, Kon. Wilhelminalaan.

Kamp Amersfoort hoopt dat omwonenden willen deelnemen aan de herdenking door een kaarsje of lichtje langs de weg of achter het raam te plaatsen.