Frans van den Berg-Kamp AmersfoortFrans van den Berg is vrijdag na een ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Van den Berg luidde jaarlijks de appèlklok tijdens de herdenking van de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Nederlandse Rode Kruis. Hij werd 87 jaar.

“Frans was een geliefde gast in het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort en door zijn vader was hij enorm verbonden met deze plek’’, aldus Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. “We zullen zijn bevlogenheid en warme belangstelling missen.”

In Kamp Amersfoort zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, veelal in erbarmelijke omstandigheden. De nazi’s hadden de vader van Frans aangesteld als kok in het kamp, al kon hij de gevangenen nauwelijks aan voldoende eten helpen. Hij moest er tot de bevrijding blijven.

Na het vertrek van de kampbewakers op 19 april 1945 kwamen Frans en zijn moeder lopend naar Kamp Amersfoort. De toen 15-jarige Frans werd door Loes van Overeem van het Nederlandse Rode Kruis gevraagd de appèlklok te luiden bij de bevrijding van Kamp Amersfoort.

Na de oorlog bleef Frans van den Berg dat jaarlijks doen tijdens de herdenkingen op 19 april en op 4 mei. Vorig jaar moest hij vanwege zijn broze gezondheid voor het eerst verstek laten gaan. Zijn kleindochter Rowan neemt sindsdien de honneurs waar.

Op de plek van het kamp is een bezoekerscentrum gevestigd, dat de komende jaren wordt uitgebreid. De originele appèlklok maakt onderdeel uit van de collectie.

Frans van den Berg wordt donderdag in zijn woonplaats Almere gecremeerd.