Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, spreekt op donderdag 19 april bij de jaarlijkse herdenking van Kamp Amersfoort. ,,Enorm eervol’’, vindt Putters. ,,We kunnen niet genoeg onderstrepen hoe belangrijk de monumentale rol van Kamp Amersfoort is.’’

Putters groeide op in Hardinxveld-Giessendam. Hier en in omringende dorpen hielden de nazi’s op 16 mei 1944 een razzia, waarbij bijna 600 jonge mannen werden opgepakt en afgevoerd naar Kamp Amersfoort.

Putters zal tijdens zijn toespraak bij Kamp Amersfoort refereren aan die tragische gebeurtenissen. ,,Iedere stap die je bij Kamp Amersfoort zet, kun je dergelijke bijzondere verhalen voelen’’, zegt Putters, die ook is gevraagd om een toespraak te houden op 4 mei, tijdens de Nationale Herdenking op de Dam.

Putters (1973) is tevens kroonlid van de Sociaal-Economische Raad en adviserend lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij is daarnaast bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2003 tot 2013 was Putters lid van de Eerste Kamer.

Op 19 april wordt jaarlijks herdacht dat de Duitse bewakers op die dag in 1945 het kamp verlieten en de leiding over de gevangenen werd overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis. Ook een oud-gevangene, de 95-jarige Foppe Dupon uit het Friese Garijp, en nabestaande Gabriëlle de Kroon uit Heiloo spreken.

Het orkest van de Politieharmonie Oost-Brabant onder leiding van dirigent Martien Maas en de jonge vocaliste Maaike Hupperetz verzorgen de muziek en zang. Na twee minuten stilte wordt een krans gelegd bij het nationaal monument Gevangene voor het Vuurpeloton.

Tijdens de herdenking zijn bezoekers van harte welkom. Wie zijn auto dichtbij wil parkeren, moet uiterlijk 12 april een parkeerkaart aanvragen via www.kampamersfoort.nl of info@kampamersfoort.nl.

20 maart 2018