Is de oorlog eigenlijk wel voorbij? Die vraag stelt presentator Nicolaas Veul zich in de nieuwe documentaireserie ‘Nicolaas op oorlogspad’. Hierin gaat hij met vrijwilligers van Kamp Amersfoort op de Leusderheide op zoek naar geruimde massagraven van oorlogsslachtoffers.

In de directe omgeving van Kamp Amersfoort werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 350 mensen gefusilleerd. Veel van de graven op de Leusderheide, die direct na de oorlog werden getraceerd en geruimd, zijn nu nauwelijks nog als zodanig te herkennen.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort zoeken de massagraven op, om ze te markeren en om op termijn bezoek van nabestaanden mogelijk te maken. Het gebied is na de oorlog altijd militair oefenterrein geweest en daardoor alleen met toestemming en onder begeleiding van de terreinbeheerders van defensie te betreden.

VPRO-presentator Nicolaas Veul gaat met de onderzoekers mee en hij realiseert zich hoe zeer de consequenties van de oorlog van toen voor veel mensen nu nog altijd doorwerkt.

Het vierluik begint op donderdag 12 april om 20.55 uur op NPO 3. De aflevering met beelden van de zoektocht op de Leusderheide wordt uitgezonden op donderdag 3 mei, eveneens om 20.55 uur op NPO 3.