Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, heeft vanmorgen bloemen geplaatst bij de Ladder van kunstenaar Armando, die gisteren overleed. ,,We treuren om het verlies van deze bijzondere persoonlijkheid, die decennialang nauw betrokken is geweest bij Kamp Amersfoort’’, zegt Meershoek. ,,We verliezen in hem een inspirerende en betrokken ambassadeur.’’

De Ladder torent nabij Kamp Amersfoort uit boven wat Armando ‘schuldig landschap’ noemde. Het veertien meter hoge beeld is een van de vele kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn oorlogservaringen in Amersfoort.
Armando groeide op nabij Kamp Amersfoort, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders in erbarmelijke omstandigheden gevangen zaten. Als geen ander hield de kunstenaar de beklemmende geschiedenis van het kamp levend.

Kamp Amersfoort eert Armando deze week ook in het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Daar wordt deze week dagelijks een verkorte versie van Geschiedenis van een plek vertoond. Dankzij die documentaire uit de jaren zeventig, door Armando en Hans Verhagen gemaakt, kreeg Kamp Amersfoort na vele jaren van stilzwijgen weer landelijke bekendheid. De documentaire van anderhalf uur wordt morgen (dinsdag), woensdag en vrijdag om 13.00 uur vertoond en donderdag en zondag om 15.00 uur.

Bij het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort zijn ook foto’s te zien van fotografe Cara Louwman, die verweven zijn met kunst van Armando. Ook zijn de boombladeren verkrijgbaar, die Armando belangeloos beschikbaar stelde. De opbrengst van de verkoop komt direct en geheel ten goede aan de vernieuwingsplannen van Kamp Amersfoort.

Tijdens de herdenking op 19 april was Armando jaarlijks trouw aanwezig. Dit jaar was hij wegens ziekte afwezig. Gisteren overleed hij in zijn geliefde Potsdam, waar hij veel van zijn kunst maakte. ,,In Armando verliezen we een prominent ambassadeur van stad en kamp’’, aldus Meershoek.