4 mei 2018

Kamp Amersfoort krijgt van het ministerie van VWS 1 miljoen euro voor de uitbreiding. Dat heeft het ministerie vanmorgen bekendgemaakt.

,,Fantastisch nieuws”, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Hiermee zijn we een grote stap dichter bij de volledige verwezenlijking van onze uitbreidingsplannen.’’

VWS heeft de eenmalige bijdrage beschikbaar gesteld voor de uitbreiding en voor educatie. Ook Kamp Vught krijgt een miljoen euro. De uitbreiding is hard nodig want beide herinneringscentra hebben te maken met een groeiend aantal bezoekers, waaronder veel schoolklassen.

“Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren’’, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). ,,Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten. Ik ben heel trots op de mensen in deze centra die zich inzetten dat dit alles behouden blijft. Zeker voor nieuwe generaties”.

Herinneringscentra hebben een cruciale rol bij het informeren van mensen, zowel jong als oud, over de gebeurtenissen van toen, meent Blokhuis. Er vinden gesprekken plaats over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op onze huidige samenleving en onze ideeën over vrijheid en democratie.

Eerder kreeg Kamp Amersfoort al financiële steun van het vfonds, de Postcodeloterij, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden, het VSB-fonds, Stichting Dioraphte, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds, het kfHein fonds en het Elise Mathilde Fonds.

Dankzij de uitbreiding krijgt Kamp Amersfoort meer ruimte voor vaste en tijdelijke exposities, voor educatie en voor bezinning. Daarnaast worden moderne presentatiemiddelen ingezet om bezoekers op nieuwe manieren bij de verhalen te betrekken.

Kamp Amersfoort was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.