‘A,B,C,D,E,F,G, weg met de Duitsers en de NSB’. Zo begint een spotversje dat spelende kinderen in Stadskanaal zingen in de barre oorlogswinter van 1944-45. De kleine Karel Huijgen zingt het liedje gewoon mee, al voelt het raar en weet hij: ‘Dit gaat over mijn ouders. Die NSB, dat zijn wij’.

De film ‘Kind van NSB-ouders’ vertelt het verhaal van onder meer Karel, zoon van een hoge NSB-er. De laatste oorlogsmaanden bivakkeert hij met zijn ouders en broertjes onder in Huis Ter Marse, het huidige Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. De bevrijding van Nederland betekent voor Karel het begin van een levenslange worsteling met het verleden.

Een deel van de documentaire, zo’n 1,5 minuut is opgenomen in Kamp Amersfoort. Karel vertelt hier over zijn moeder, die na de oorlog in het kamp geïnterneerd was.

‘Kind van NSB-ouders’ is van 12 april t/m 12 juli te zien op de tentoonstelling ‘Met open armen. Nieuwe gezichten in Stadskanaal, 1940-45’ in het Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2. RTV Noord zendt de film uit op 4 mei, rond 20.10 uur. Ga naar www.streekhistorischcentrum.nl voor meer informatie.

Update: de documentaire is hier te bekijken: https://www.rtvnoord.nl/tv/programma/10503/Documentaire-Kind-van-NSB-ouders/aflevering/23636