Op 11 oktober organiseert Kamp Amersfoort opnieuw de Tocht van Vrees en Hoop. De organisatie roept omwonenden op om kaarsjes te plaatsen langs de route van de stille tocht vanaf het voormalige concentratiekamp naar het station.

Kamp Amersfoort rekent erop dat dit jaar opnieuw honderden nabestaanden en belangstellenden meelopen. Tijdens de stille tocht worden de meer dan 20.000 mensen herdacht die vanuit Amersfoort werden gedeporteerd naar kampen in nazi-Duitsland.

Op 11 oktober is het precies 75 jaar geleden dat het grootste transport vanuit Kamp Amersfoort plaatsvond. Meer dan 1400 gevangenen werden op 11 oktober 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg. Het merendeel stierf daar aan honger, mishandeling en ziekte.

Kamp Amersfoort hoopt dat omwonenden willen deelnemen aan de herdenking door een kaarsje of lichtje langs de weg of achter het raam te plaatsen. ,,Deze dappere mannen liepen een duistere tijd tegemoet’’, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,We hopen de zware weg die ze hebben moeten afleggen letterlijk te verlichten.’’

De tocht start om 18.00 uur bij Kamp Amersfoort en eindigt rond 19.15 uur met het plaatsen van kaarsjes op het station. De route bestaat verder uit Laan 1914, Leusderweg, Balistraat, Kapelweg, Borneoplein, Kapelweg, Vondelplein, Pieter Bothlaan, Da Costaplein, PC Hooftlaan, De Bosch Kemperlaan, Regentesselaan, Prins Hendriklaan, Kon. Wilhelminalaan.

Wie met de bus mee terug wil vanaf het station, moet zich hier aanmelden.