In het kader van Holocaust Memorial Day organiseert Kamp Amersfoort jaarlijks een lezing. Op zondag 27 januari om 11.00 uur geeft Jan Dokter een presentatie over het Westerborkpad, hoe het ontstond, wat hij onderweg tegenkwam en wat het pad met Kamp Amersfoort te maken heeft.

Jan Dokter (1935) wilde met eigen ogen zien waarvandaan zijn familie is gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Hij besloot de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen te lopen. Dat inspireerde hem tot de aanleg van een nationale wandelroute: het Westerborkpad.

Het pad is 336 kilometer lang, loopt langs de spoorlijn, telt zeventig historische sporen en is 100 procent toegankelijk voor rolstoelen. Onderweg vind je ruim zestig historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen. Ook Kamp Amersfoort ligt op de route van het pad.

Opgave is verplicht via info@kampamersfoort.nl of 033-4613129. De toegangsprijs bedraagt 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Veteranen, oud-gevangenen en beschermers hebben gratis toegang.

Na de lezing zijn wandelgidsen van het Westerborkpad te koop. Ook kunt u aansluitend deelnemen aan een rondleiding over het terrein van kamp Amersfoort. Deze start om 13.30 uur en duurt circa 90 minuten. Deelname kost € 3,50 per persoon.