De toespraak van minister Hugo de Jonge (VWS) over Kamp Amersfoort, ‘Wees geen omstander’, vorig jaar bij de Nationale Herdenking herdenking heeft een Cicero Award gewonnen. Deze internationale vakprijs voor speechschrijvers werd toegekend aan zijn speechschrijfster Lieke Hagebeuk in de categorie Overheid.

De bewindsman was op 4 mei 2018 in Amersfoort en liep mee in de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar het Sovjet Ereveld naast begraafplaats Rusthof. In zijn toespraak vertelde hij het verhaal van Edmond Wellenstein, die wegens verzetswerk door de Duitsers was opgepakt en via het Oranjehotel in Scheveningen was beland in Kamp Amersfoort. Het verhaal van Wellenstein stond symbool voor al die mensen die niet toe- of wegkeken bij de misdaden van de bezetter jegens andere mensen.

Minister De Jonge benadrukte het belang van zulke ‘helden’ die op onrecht durven af te stappen. Samen met hen, aldus de bewindsman, kunnen we blijven kiezen voor onze vrijheid en democratie. En daarmee doen we recht aan alle mensen die voor onze vrijheid zijn gevallen.

Lees hier de hele toespraak.