17 april 2018 –

De belangstelling voor de jaarlijkse herdenking van Kamp Amersfoort neemt toe. De organisatie verwacht meer dan duizend belangstellenden.

Dit jaar zijn opnieuw meer aanmeldingen binnengekomen. Ook in 2017 waren er al meer aanwezigen dan het jaar ervoor.

Voor het eerst komen maar liefst zes burgemeesters: die van Leusden, Amersfoort, Barneveld, Hilversum, Putten en Soest. Logischerwijs neemt het aantal oud-gevangenen af: zestien geven acte de presence.

De herdenking vindt aanstaande donderdag vanaf 13.30 uur plaats bij het bezoekerscentrum van het voormalige gevangenenkamp aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. De aanwezigen staan dan stil bij de overdracht van Kamp Amersfoort aan het Nederlandse Rode Kruis, op 19 april 1945.

De 95-jarige oud-gevangene Foppe Dupon uit Garijp houdt een toespraak (lees: Foppe Dupon overleefde drie kogels en het kamp), evenals nabestaande Gabriëlle de Kroon en Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Na de ceremonie wordt de appelklok geluid, twee minuten stilte gehouden en een krans gelegd bij het Nationaal Monument Gevangene voor het vuurpeloton.

De ceremonie is vrij toegankelijk voor publiek. Wie met de auto komt en geen parkeerkaart heeft, dient zijn auto te parkeren langs Laan 1914. Klik hier voor het programma.

Vertegenwoordigers van de media die de herdenking willen bijwonen, dienen contact op te nemen met ondergetekende (o.a. i.v.m. het verkrijgen van een parkeerkaart).