Tientallen nabestaanden van gefusilleerde verzetsmensen hebben vanmiddag voor het eerst de plaats van executie bezocht. Op uitnodiging van Kamp Amersfoort stonden ze op de Leusderheide stil bij de geruimde massagraven. Niet eerder waren er zoveel mensen: meer dan 250.

Sinds 2003 wordt jaarlijks een ceremonie gehouden bij het herdenkingskruis Jannetjesdal op de Leusderheide. Maar niet eerder waren familieleden van doodgeschoten gevangenen van de nazi’s opgespoord en uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Zij kregen bovendien gelegenheid om op de heide de exacte overlijdensplaats te bezoeken. Dat gebeurde onder begeleiding van medewerkers van het ministerie van defensie, omdat het militair oefenterrein en dus voor publiek verboden gebied betreft.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort doen met toestemming van defensie onderzoek naar de massagraven rond het voormalige gevangenenkamp. Ze zoeken en markeren de graven, die na de oorlog werden gevonden en geruimd door de toenmalige Dienst Identificatie en Berging. De werkgroep beoogde daarmee nabestaanden naar de executieplekken te krijgen.

Dat is dit jaar voor het eerst gelukt dankzij verenigde inspanningen van de werkgroep en vrijwilliger Edie Brouwer. Hij was de drijvende kracht achter het traceren van nabestaanden. Brouwer hield bij het herdenkingskruis een toespraak (klik hier). Alleen nabestaanden van de in totaal 58 verzetsmensen die stierven op 29 december 1942, 5 februari 1943 en 8 april 1943 kregen deze keer de kans om de grafkuil te bezoeken.

Directeur Willemien Meershoek las de afscheidsbrief voor van de 22-jarige Arie de Leest, die op 8 april 1943 door de bezetter op de Leusderheide werd omgebracht. Daarna werd één van de winnende gedichten van een scholierenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voorgedragen: Vraag van Maaike Ouderkerken. De burgemeesters van Leusden en Amersfoort legden vervolgens een krans. Vier jonge scouts van de Hopman Masselman Groep uit Soest plaatsten een krans namens Kamp Amersfoort.

 

Foto’s Olof van Aken.