Kampterrein

Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. Ondanks dat alles teruggebracht werd tot resten van de fundamenten is de beklemming voelbaar gebleven.

Tot de jaren negentig is de vernietiging van alles wat met het kamp te maken heeft gehad stapsgewijs doorgezet. Totdat een groep oud-gevangen en geïnteresseerden besloot dat het kamp bewaard moest blijven.

Op en rond het terrein van Kamp Amersfoort vind je verschillende herinneringen aan het Kamp. Deze bezienswaardigheden verwijzen naar de kampgeschiedenis en vertellen het verhaal van wat er op deze plek is gebeurd.

Een deel van deze bezienswaardigheden is vrij toegankelijk. Het bezoekersgebouw en het terrein daarachter zijn alleen toegankelijk tijdens openingstijden.

Voordat u Kamp Amersfoort bezoekt vragen wij u de Huis- gedragsregels Kamp Amersfoort door te nemen.

Rondleiding Stenen man
Rondleiding kinderen koperen gebouw

In de omgeving te bezoeken

In de directe omgeving van het terrein van Kamp Amersfoort vindt men verschillende herinneringen aan het kamp. Veel van deze herinneringen of gedenktekens hebben de status van monument en zijn te vinden in de nabijheid van de huidige gedenkplaats.

De gedenktekens op de Begraafplaats Rusthof en het Russisch Ereveld liggen op 10 minuten loopafstand van de huidige gedenkplaats. De gedenktekens bij Bergzicht, Jannetjesdal, de Appelweg, de BW-Laan, Spechtstraat en de Joodse begraafplaats, bevinden zich verder weg van de gedenkplaats.

Laatste nieuws en blog