Op donderdag 4 mei organiseert Nationaal Monument Kamp Amersfoort, onder andere in samenwerking met de gemeenten Leusden en Amersfoort, de jaarlijkse herdenkingen.

 

Vanaf 13:15 kunt u zich voor de herdenking van de 383 geëxecuteerden uit Kamp Amersfoort bij het Jannetjesdal verzamelen bij de Genschauloods, Kolonel H.L. van Royenweg in Leusden (staat aangegeven door middel van bewegwijzering). Vandaar gaan wij te voet naar het Jannetjesdal, waar dr. Marc van Berkel (expert educatie over de Holocaust) tot u zal spreken. Na afloop worden rozen gelegd bij het monument van Jannetjesdal ter ere van de gevallenen.

 

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden op De Dam in Amsterdam de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. In de avond vindt de Stille Tocht plaats van Nationaal Monument Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof te Leusden. De herdenking in de buitenlucht start om 18:25 uur aan de Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ te Leusden; u bent welkom vanaf 18:00 uur. Alvorens de tocht begint zal de Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, het woord tot u richten. Daarna gaan de aanwezigen via het monument de Stenen Man te voet naar Rusthof, waar bij verschillende monumenten en graven stil wordt gestaan en de burgemeester van Leusden u zal toespreken. Er is een pendeldienst beschikbaar tussen Nationaal Monument kamp Amersfoort en Rusthof voor hen die slecht ter been zijn.