Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Hans Werkman is eind januari een bundel verschenen met zijn verzamelde gedichten onder de titel Duizend bunder. Kamp Amersfoort speelt een rol in een aantal gedichten binnen het thema oorlog.

Zo is er het gedicht De Appelweg dat als onderwerp heeft de ‘stille tocht’ op 4 mei. De Appelweg is de weg langs Kamp Amersfoort, die sinds 2008 Loes van Overeemlaan heet.

De bundel bevat ook een gedicht over de 77 gefusilleerde Sovjetsoldaten, dat Hans Werkman speciaal heeft geschreven voor de herdenking van deze massa-executie op 9 april 2018 en daar heeft voorgedragen. De Sovjetsoldaten, in de volksmond ook wel Russen genoemd, maakten deel uit van een groep van 101 krijgsgevangenen die in september 1941 gevangen werden gezet in Kamp Amersfoort. 24 overleden in het kamp, de overige 77 werden op 9 april 1942 gefusilleerd bij Koedriest, net buiten het kamp. De Sovjetsoldaten liggen anoniem begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

Werkmans verzameld werk bevat een ruime keuze uit zijn zes eerder verschenen bundels, vaak in een nieuwe bewerking, en een aantal nieuwe gedichten. Zijn poëzie behandelt thema’s als dood en leven, vader en moeder, de natuur, de school, de liefde, de oorlog.

Duizend Bunder is een uitgave van Mozaïek , gebonden, prijs € 19,99, ISBN 9789023955344. Meer informatie over Hans Werkman leest u op zijn website www.hanswerkman.nl