De gevangenen

Vanuit Kamp Amersfoort werden vele duizenden gevangenen afgevoerd naar kampen in nazi-Duitsland. Het grootste transport vond plaats op 11 oktober 1944. Op die dag liep een groep van 1441 gevangenen van het kamp naar het station.

Vanaf station Amersfoort werden ze met de trein afgevoerd naar het Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme. Slechts weinigen van hen overleefden de oorlog. Tot deze groep behoorden onder meer 601 mannen uit Putten, 43 uit Gorinchem en 106 politiemensen.

Weet u meer over één van de gevangenen uit dit transport? Neem dan contact op (info@kampamersfoort.nl).

Putten

De 601 Puttenaren waren gearresteerd op 1 oktober 1944, als represaille voor een aanslag op 3 Duitse officieren; op 2 oktober werden ze naar Kamp Amersfoort gebracht. Onderweg naar Neuengamme wisten er 13 uit de trein te springen. Van de resterende 588 zijn er slechts 48 in Putten teruggekeerd. (Bron: http://www.oktober44.nl)

Gorinchem

Op 3 oktober om 20.00 uur werden 100 jonge mannen uit Gorkum (Gorinchem) tijdens een razzia gevangengenomen. Van die groep werden er 43 via Kamp Amersfoort naar Neuengamme gezonden. Er kwamen er 4 terug. (Bron: Rode Kruis Nederland afdeling oorlogsgetroffenen).

Politiemannen

Sommige politiemannen weigerden om de bevelen van de machthebber uit te voeren: zij wilden bijvoorbeeld geen mensen thuis ophalen. Daarom werden ze zelf opgepakt en naar onder andere Kamp Amersfoort gestuurd. Bij het transport van 11 oktober zaten 106 politiemannen. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

De Bilt

Op maandagmorgen 9 oktober 1944 werden 14 mannen opgepakt in De Bilt en in de loop van de dag lopend afgevoerd naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Op 11 oktober 1944 kwamen ook zij terecht in de trein met 1.400 lotgenoten die hen naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg bracht. (Bron: 9 oktober 1944 een rampdag voor onze gemeente, door J.C. Brugman)

tocht 11 oktober 6

DONEREN? KLIK HIER

Laatste nieuws en blog