Gedichten van leerlingen uit Hoogland hangen de komende weken bij Kamp Amersfoort. De gedichten van Matthias van Dijken, Annelot Scholten en Dries Krijtenburg maakten de meeste indruk op hun medescholieren en krijgen daardoor vanaf vandaag tot en met 10 mei een plekje in het bezoekerscentrum.

De leerlingen behoren tot groep 8 van basisschool De Horizon in Hoogland. Deze groep krijgt van het Oranjecomité Hoogland dit jaar een speciale rol tijdens de herdenking op 4 mei. Twee gedichten worden op 4 mei, tijdens de Dodenherdenking in Hoogland, voorgedragen door de betreffende leerlingen.

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog blijven doorgeven aan de volgende generatie. Daarom werkt het comité ieder jaar samen met een groep 7 of 8 van een basisschool uit Hoogland of Hooglanderveen.

De leerlingen brachten daarom een bezoek aan de Gedenknaald in Hoogland. Ook kwam een gastspreker in de klas wat vertellen over wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hoogland heeft afgespeeld. Ook bekeken de kinderen gefilmde interviews waarin personen die de oorlog overleefd hebben, vertellen over wat zij meemaakten tijdens de oorlog.

De kinderen hebben vervolgens geprobeerd hun gedachten en gevoelens te verwerken in een gedicht.