De nabestaanden van 26 gefusilleerde verzetsstrijders hebben vanmiddag op de Leusderheide de executieplek bezocht. Het was voor het eerst, exact 75 jaar, na deze tragische gebeurtenis dat zij de plek te zien kregen, waar hun familielid in de strijd tegen nazi-Duitsland is gevallen.

Tot de aanwezigen behoorden de 103-jarige zus van Emile van der Borch van Verwolde, kinderen van andere verzetsmensen en tientallen andere familieleden. Een neef van Willem Kooijmans kwam zelfs speciaal over uit Australië. Zij behoorden tot de Inlichtingendienst, een verzetsgroep die Londen van nuttige informatie voorzag. Twintig jongemannen van deze groep werden op 20 juli 1943 door de bezetter om het leven gebracht.

De herdenking werd georganiseerd door Kamp Amersfoort. De bijeenkomst op de Leusderheide was mogelijk door de medewerking van het ministerie van defensie, dat het niet voor publiek toegankelijke gebied vanmiddag openstelde voor nabestaanden.

Kamp Amersfoort herdacht ook de zes verzetsmensen die een week eerder, op 14 juli 1943, op de Leusderheide werden doodgeschoten. Ze behoorden tot de Volksmilitie, een paramilitaire verzetsgroep.

Klik HIER voor de toespraken en de naamlijst van gefusilleerden.