Vele honderden mensen zijn afgekomen op de open middag van Kamp Amersfoort. Bezoekers kunnen een kijkje nemen op de bouwplaats, waar een nieuw museum gaat verrijzen, en bij de pas ontdekte tunnel.

Gidsen vertellen bezoekers over de nieuwbouwplannen en over de geschiedenis van de plek. Ook vertegenwoordigers van projectmanager Royal Haskoning/DHV en uitvoerder Salverda zijn aanwezig voor een toelichting. De uitbreidingswerkzaamheden zijn van dichtbij te bekijken.

Met steun van onder meer het vfonds, de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Leusden vindt een grondige uitbreiding van het herinneringscentrum plaats. Met tentoonstellingen en programma’s wil Kamp Amersfoort zich ontwikkelen tot centrum voor educatie op het gebied van gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook de tunnel is te zien. Onderzoekers van Nationaal Monument Kamp Amersfoort hebben die onlangs blootgelegd. De tunnel verbond het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp. De nu uitgegraven tunnel werd echter veelvuldig gebruikt door bewakers en kapo’s om de gevangenen snel onder de draadversperring door te loodsen naar bijvoorbeeld de administratie.